Vinogradi, pršut, gmajne in poti miru

Štanjel - Cerje / 30 km

Iz Štanjela te tretja etapa popelje skozi značilno kraško pokrajino, med vinogradi in travniki v  Kobjeglavo, kjer lahko obiščeš tradicionalno pršutarno in okusiš edinstven kraški pršut. V bližnji vasici Volčji Grad se lahko podaš po učni poti skozi Debelo grižo, ostalino mogočnega utrjenega gradišča iz bronaste in železne dobe. V vasi si na kraški domačiji lahko privoščiš kosilo. Od tu te pelje pot mimo Komna, skozi slikovito vas Škrbina, pod najvišjo kraško vzpetino Trstelj in nato na sam rob matičnega Krasa, na Cerje. Cilj zadnje etape te nagradi s čudovitimi razgledi na vse strani neba in povabi k ogledu Pomnika miru na stičišču poti miru, ki ohranjajo spomin na dogodke prve svetovne vojne.

Debela griža, Volčji Grad

Na kraških vzpetinah najdemo veliko prastarih naselbin ali gradišč, ki so prazgodovinskemu človeku omogočala primerno zaščito. Gradišča so prepoznavna po kamnitih obzidjih, ki so bila grajena v tehniki suhega zida in še danes presenečajo s svojo monumentalnostjo.

Debela griža na robu vasi Volčji Grad je ostalina mogočnega utrjenega ravninskega gradišča iz bronaste in železne dobe, verjetno iz 8. stoletja pred našim štetjem. Prvotno utrjeno naselje, z zunanjim obsegom okrog 850 m in notranjim obsegom okoli 680 m, je predstavljalo središče vseh okoliških gradišč. Obdano je bilo z enojnim, deloma z dvojnim obzidjem, zloženim iz ogromne količine kamnja.

Volčji Grad

Volčji Grad je za mnoge ena najlepših kraških vasic, ki obiskovalce očara z značilno arhitekturo in čudovitimi arhitekturnimi detajli, izklesanimi iz kamna. V preteklih stoletjih so v vaši živeli in delovali številni kamnoseki, ki so tudi lastne domačije in javne vaške objekte, kot so denimo vodnjaki, zaznamovali z mojstrsko obdelavo kamna. V vasi lahko občudujete lepo oblikovane portale, imenovane kalone, vodnjake, okvirje oken, kamnite žlebove in različne kamnite okraske. Sprehod po Volčjem Gradu je zato posebno doživetje.

Pomnik miru na Cerju

Na robu kraške planote, na razglednem vrhu Cerje je postavljen 25 metrov visok Pomnik miru, ki hrani dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. Umeščen je v osrčje naravnega amfiteatra, od koder se odpirajo razgledi na vse strani neba, na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino.

Monumentalna 7-etažna trdnjava pripoveduje zgodbo slovenske zgodovine, od Brižinskih spomenikov, najstarejših ohranjenih zapisov v slovenskem jeziku, prek prelomnih dogodkov prve svetovne vojne, čez obdobje antifašističnega gibanja do vojne za osamosvojitev Slovenije. Razgledna ploščad na vrhu stavbe simbolizira pogled v prihodnost. V 4. in 5. etaži Pomnik miru redno gosti razstave priznanih umetnikov.